Čokoladna glazura
Postoje razne vrste čokoladnih glazura čiji sastojci i začini variraju prema kolaču uz, odnosno na koji dolazi. Jednu sam već naveo u članku u kojem smo se bavili ukrasnim kućicama. Slijedi jedna od meni najražih čokoladnih glazura.
300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog ili vrhnja za kuhanje
Začini – ovdje možete biti kreativni i pustiti nepcu na volju, no pazite da glazura ne odvuče glavni okus i miris kolača ili keksa. Možete dodati rum, vaniliju, melasu, kavu, smeđi šećer, čili prah, đumbir, cimet, metvicu i sl.
Danas ću u glazuru dodati malo ekstrakta vanilije i žlicu ruma.
Izlomite čokoladu na kockice. Stavite je u posudu za kuhanje koju ste prethodno stavili u veću posudu s kipućom, ali ne ključajućom vodom. Miješajući otopite čokoladu.
U drugoj posudi kuhajte slatko vrhnje dok ne zakipi. Dodajte ga čokoladi. Dobro miješajte pjenjačom; dodajte vaniliju i rum. Nastavite mutiti dok ne dobijete finu glatku smjesu. Glazura je gotova.
Mali savjet: višak čokoladne glazure (ali ne vruće) možete pomiješati sa šlagom te time ukrasiti tortu, kolač ili palačinke.