Postavljanje stola

Dobro postavljen stol pridodaje cjelokupnom ambijentu prostorije za jelo, ali i ugođaju i doživljaju poslužene hrane i pića. Slijedi nekoliko smjernica koje će vam pomoći da postignete štih kakav biste željeli.

Restaurant 449952

Čaše
Na svakom
mjestu bi trebale biti postavljene čaše za sve vrsta pića koja ćete posluživati tijekom objeda (osim čaša za desertno vino, koje se postavljaju pri serviranju deserta). Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjura, odmah iznad noža. Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za vodu po redu korištenja.


Porculan
Jedini dijelovi porculana koji bi trebali biti dio postavljenog stola su tanjur za kruh i tanjur za serviranje, ukoliko želite. Tanjur za serviranje je isključivo
dekorativne namjene većeg promjera, a pridodaje teksturi, boji ili uzorku stola. Takvi tanjuri mogu biti od porculana, kositra ili mjedi/lima, pa čak i od slame ili papira. Hrana se nikada ne servira direktno na njima, već se tanjuri s obrocima serviraju na njih (npr. juha ili salata kao predjelo u zdjeli i sl.). Taj se tanjur odnosi zajedno s zdjelom ili tanjurom.


Pribor za jelo

Pravilno postavljanje pribora za jelo se prati jednostavnim pravilom, bez obzira da li se radi o formalnom ili opuštenom događaju: Postavite pribor za jelo na stol prema redu korištenja, izvana prema unutra. Vilica za prvo jelo se nalazi na kraju lijeve strane; na kraju desne strane tanjura je nož za prvo jelo. Bilo koje žlice koje ćemo koristiti prije deserta (primjerice žlica za juhu) se postavljaju desno od noževa. Pribor za desert se uvijek stavlja horizontalno iznad tanjura ili se može donijeti kasnije zajedno s posluženim desertom.


Rječnik

Čaše:

  1. Čaša za vodu (1)
  2. Čaša za crno vino (2)
  3. Čaša za bijelo vino (3)
  4. Čaša za pjenušac/šampanjac (4)
  5. Čaša za vodu/sok (5)


Porculan:

  1. Tanjur za jelo (1)
  2. Tanjur za salatu (2)
  3. Šalica (3)
  4. Tanjurić (4)
  5. Tanjur za kruh i maslac (5)
  6. Ukrasni podložak/tanjur (6)
  7. Tanjur za desert (7)
  8. Zdjela za juhu/duboki tanjur (8)


Pribor za jelo:

  1. Vilica za salatu (1)
  2. Vilica za glavno jelo (2)
  3. Nož za glavno jelo (3)
  4. Žlica za juhu (4)
  5. Žličica (5)
  6. Nož za maslac (6)
  7. Nož za ribu (7)
  8. Vilica za desert (8)


Završni izgled stola
Lijepo postavljen stol održava/ukazuje na razinu događaja, stvarajući savršenu mješavinu kolekcija porculana, staklenih
predmeta i pribora za jelo. Svaki događaj možete obilježiti ili ukrasiti drugačijim postavljanjem stola. Samo imajte na umu da mora postojati poveznica svih elemenata na stolu: ukoliko kombinirate tanjure i pribor za jelo iz različitih razdoblja ili stilova, pobrinite se da dijele sličnu, ako ne istu proporciju i prateće linije.

 


Završni izgled stola za desert
Pri serviranju stola za desert, sve čaše za vino (osim desertnih čaša), tanjuri za kruh i posude za sol i papar se moraju maknuti sa stola. Desertni pribor za jelo se može serviratiili iznad tanjura za jelo, odnosno ukrasnog podloška pri prvobitnom postavljanju stola ili se može donijeti kasnije pred posluživanje deserta zajedno s šalicama za kavu i tanjurićima. Čaše za vodu ostaju na stolu tijekom cijelog objeda.

 

Popularni postovi