Božićna Zvijezda ili Poinsettia


Azteci su je koristili u mnoge svrhe – medicinske, kozmetičke, ali i njenu boju u tekstilne svrhe. No, prije svega im je bila simbol čistoće i podsjetnik na prinošenje ljudske žrtve. Kasnije je kršćanima postala simbol krvi Isusove.

Uz ovu biljku se vežu mnoge legende i priče. A najčešće se spominje ona o siromašnoj djevojčici Pepiti. Ona na Badnjak nije imala što dati malom Isusu i zato je bila vrlo nesretna. Njen rođak Pedro ju je uvjerio da nije važno što daje, već da je namjera bitna. Na putu do crkve, Pepita je ubrala obične neugledne biljke koje su rasle uz cestu. Kada je prilazila oltaru, dogodilo se pravo čudo – njen skroman buket se racvjetao u predivne, raskošne crvene cvjetove. Tako su im odmah dali ime Flores de Noche Buena, cvijeće svete noći.

Poinsettia 557704

Dužina cvjetanja Poinsettie ovisi o (a) starosti biljke, (b) vremenu kupnje, i (c) kako je održavate. S pravilnom njegom, Poinsettia bi trebala zadržati svu ljepotu više tjedana, a neke od stotinjak vrsta će ukrašavati domove i po nekoliko mjeseci. Najpopularnije poinsettie su crvene, zatim bijele i ružičaste.

Kada ste odabrali Poinsettiu, provjerite da li je dobro umotana jer čak i kraće izlaganje niskim temperaturama u trajanju od nekoliko minuta može oštetiti stabljiku i listove.

Po dolasku kući, pažljivo odmotajte biljku i položite je na dobro osvijetljeno mjesto bez direktnog sunca. Šest sati dnevnog svjetla je idealno. Pazite da biljka ne dodiruje hladne prozore.

Ne držite je na propuhu ili blizu radijatora, klima uređaja ili otvorenih vrata/prozora.

Poinsettie vole dnevne temperature 13-20ºC tijekom cvatnje, a noćna temperatura bi trebala biti oko 12-13ºC – noći je premjestite u hladniju prostoriju. Visoke i niske temperature će skratiti vijek biljke.

Svaki dan provjeravajte zemlju. Priliko zalijevanja biljke, pazite da sva voda protekne kroz rupice u tegli, a svu vodu iz tanjurića odmah bacite.

Hranite Poinsettiu gnojivima ako ćete je držati i nakon blagdana. Jednom mjesečno stavljajte hranu za biljke – nikako za vrijeme cvata, tada samo zalijevajte.

Da bi postigli cvjetanje Poinsettie (odnosno lijepu crvenu boju njezinih listova), morate je držati u totalnom mraku između pet popodne i osam ujutro. Čak i kraća svjetlost može uništiti vaš trud. S tom tehnikom počnite oko početka desetog mjeseca i nastavite dok ne procvjeta; cvjetanje se javlja početkom ili sredinom dvanaestog mjeseca. Bilo kakvo izlaganje svjetlu može spriječiti cvjetanje. Pokrijte biljku laganom, ali vrlo gustom tamnom vrećom ili tkaninom ili je stavite u ormar. Noćne temperature iznad 20-24ºC mogu onemugućiti cvjetanje.

Popularni postovi