Brownies sa začinjenim umakom

Ovaj recept je jedan od mojih sada već klasika. Radim ga sebi za dušu ili na obiteljskim i društvenim događanjima jer je iznimno popularan i tražen. Začine i orašaste plodove stavljam prema želji u trenutku pripreme kolača. Dok ga jedu, ljudi se često sjete filma Čokolada - zbog čilija koji je neizostavan dio recepta, a ponekad ga umjesto u umak stavim u sam kolač. Umak možete preliti preko kolača, staviti na hlađenje i zatim izvaditi i rezati na manje kocke. Puno je kombinacija. Hladno mlijeko savršeno paše uz vrući kolač.

Brownies 237776

16 komada
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Ukupno vrijeme: 2 sata

Sastojci za Brownies:

115 g margarina ili maslaca – i još malo za posudu za pečenje

225 grama polugorke čokolade (uglavnom koristim čokoladu s 70-80% kakaoa) – plus dva-tri reda čokolade za nadjev

250 g smeđeg šećera

¾ (3 g) žličice soli

3 velika jaja

85 g brašna – plus malo brašna za posipanje posude za pečenje

1 šalica – otprilike 80 grama oraha ili badema ili kikirikija (uz ili umjesto orašastih plodova možete staviti sušeno voće, komadiće banane ili dobro opranu koru naranče)

Rum – nekoliko žlica prema vlastitom ukusu, no ako će i mališani jesti Brownies, onda bez ruma ili eventualno za miris ne više od pola velike žlice na cijelu smjesu.

Uključite pećnicu na 180ºC. U posudu za pečenje srednje veličine (poput one za lazanje – ja koristim baš takvu) stavite papir za pečenje i oblikujte ga prema posudi. Namastite ga dodatno s malo margarina ili maslaca. Stavite u stranu.

Maslac i čokoladu smrvljenu na kockice stavite u tavu ili lonac za umake srednje veličine i konstantno miješajte dok se komadići čokolade skoro ne otope. Maknite s plamena i nastavite miješati dok komadići ne nestanu.
Napominjem da to radite na što blažoj vatri da se čokolade ne bi zalijepila za dno i izgorila. Inače, ovaj se postupak može raditi i u zdjeli otpornoj na više temperature unutar vodene kupelji, no ponekad me uhvati snažna želja za browniesima pa nastojim pripremu svesti na minimum.

Umiješajte šećer, sol i rum dok smjesa ne postane glatka; umiješajte jaja. Nježno miješajući dodajte brašno dok smjesa ne postane homogena, ali nemojte predugo miješati. Na kraju dodajte orahe ili bademe koje ste prethodno malo narezali. Čak možete pomiješati pola oraha i badema. Istovremeno dodajte dva-tri reda čokolade koje ste prethodno također usitnili ili narezali na komadiće.

Ulijte smjesu ravnomjerno u posudu za pečenje. Pecite dok čačkalica kojom ćete ispitati tijesto ne izađe s malo priljubljenih komadića kolača, odnosno 45-50 minuta. Ostavite da se dobro ohladi u posudi nakon pečenja. Možete ga servirati i toplog, ali se tako teže vadi i reže.

Izvadite van iz posude zajedno s papirom za pečenje. Odvojite od papira koji zatim bacite u smeće. Narežite na 16 komada.

 

Sastojci za umak:

225 g polugorke čokolade također s 70-80% kakaoa

300 g smeđeg šećera (a može i manje, ovisno o ukusu. Igrajte se i isprobajte. Uvijek možete dodati šećera)

20 g chili praha (ukoliko odlučite smanjivati količinu šećera, smanjite i količinu chili praha)

2 g soli

30 g margarina ili maslaca (ovdje također eksperimentirajte. Ukoliko želite laganiji umak, prepolovite količinu margarina, ali i bar dio količine šećera)

475 ml slatkog vrhnje
Chocolate sauce 2319705 ml ekstrakta ili jednu žličicu vanilije

Varijacije začina: cimet / đumbir / muškatni oraščić – možete uz chili dodavati sve zajedno ili pojedinačno


Razlomite čokoladu na komadiće i u tavi za umake na laganoj vatri uz stalno miješanje otopite. Umiješajte šećer, sol i margarin. Malo po malo nadolijevajte slatko vrhnje. Pojačajte vatru i miješajući kuhajte, ali pazite da ne proključa. Maknite sa vatre i umiješajte vaniliju. Ovaj umak, ukoliko vam ostane viška, možete spremiti u frižider i kasnije opet podgrijati.

Popularni postovi