Brzi savjeti za kalorijski zdravije namirnice u receptima


Ne želite se odricati fine papice tijekom praznika? Proslave u firmama, još k tome i rođendani, a da ne spominjem Božić te doček Nove godine. Želudac vam se već sad počinje okretati kada se sjetite prošlogodišnje nadutosti, mučnine, žgaravice ili viška kilograma. Niste jedini, svi smo mi bar jednom posegli za tabletama ili sirupima za olakšanje probavnih smetnji, najčešće u ovome periodu godine. Ogromne količine novca i živaca odlaze u nabavci hrane i tako željenih poklona, a ako tome dodamo i posjete liječniku ili ljekarnama u potrazi lijekova za olakšavanje spomenutih problema, ostat će nam vrlo malo vremena za druženje s najmilijima i opuštanje na toplome. Navedene namirnice možete zamijeniti njihovim zanimljivim alternativama – nove nijanse okusa klasičnih jela će vam, uz nižu kaloričnu vrijednost, unijeti svježu promjenu u blagdansku menu. Napominjem, danas je imperativ na kalorijski blažim namirnicama koje bi unos masnoća i višak kilograma trebale bar malčice držati pod kontrolom.
Tablica zamjene namirnica u receptima
1 cijelo jaje --> 2 bjelanjka
Food 316412
Kiselo vrhnje --> jogurt s malo mliječne masti ili light kiselo vrhnje
Punomasno mlijeko --> mlijeko s 1% mliječne masti - mlijeko uvijek birajte organsko!
Sladoled --> zamrznuti jogurt
Majoneza --> light majoneza ili sojina majoneza
Slatko vrhnje --> 2 žlice brašna umućene u 2 šalice laganog mlijeka. Umjesto brašna može i kukuruzni škrob, birajte organski koji nije na bazi GMO kukuruza.
Tučeno vrhnje (šlag) --> light vrhnje ili sojina zamjena za vrhnje
Sir --> nemasni, tj. posni sir (iako, takav sir se zbog malog udjela masti ne topi tijekom pečenja poput klasičnog sira)
Nadalje, i ovdje vrijedi pravilo isprobavanja i traženja vama zlatne sredine.

Popularni postovi