Gratinirani krumpir s limunom i timijanom

Možda su vam dosadili uvijek isti klasično pečeni krumpiri, a limunova korica (bez brige, mlijeko se neće zgrudati) će ovaj prilog učiniti pamtljivim i svježim.

Za 4 osobe

Agriculture 72254

Sastojci:

2 žlice biljnog ulja ili margarina / maslaca (nesoljenog) – plus još malo za posudu (u slana jela uvijek stavljam maslinovo/kikirikijevo/sezamovo ulje jer su zdravija od margarina – koji sadrži trans masne kiseline - ili maslaca – kolesterol i trans masne kiseline)

900 g krumpira – oguljenog i na ploške vrlo tanko narezanog

2 žličice narezanog svježeg timijana (iako, ako nemam svježeg znam staviti i sušeni, no tada dodam malo više)

1/8 žličice muškatnog oraščića

Naribana kora jednog limuna (svakako dobro operite limun, naročito ako je voćka tretirana pesticidima)

Sol i papar

1 (otprilike 240ml) šalica mlijeka

Zagrijte pećnicu na 200ºC s rešetkom na sredini. Možete staviti papir za pečenje na donju rešetku jer umak od gratiniranja zna kapati tijekom pečenja. Premažite posudu za gratiniranje veličine 25x14 cm s malo ulja.

Prekrijte dno posude za gratiniranje s trećinom ukupne količine na ploške tanko narezanog krumpira u podjednakom sloju. Posipajte krumpire trećinom timijana, muškatnog oraščića i limunove korice
; začinite solju i paprom. Nemojte dodavati ulje. Dodajte sljedeći red krumpira i također začinite. Treći, finalni, red krumpira lijepo složite. Prelijte mlijekom, ostatkom začina i uljem. Dodajte još malo soli i papra. Pokrijte aluminijskom folijom.

Pecite 40 minuta. Uklonite foliju, i nastavite peći još 10-20 minuta, dok se ne zarumeni i dok krumpiri ne omekšaju. Ako su krumpiri već mekani, ali se korica nije napravila, uključite grill. Servirajte vruće kao dodatak mesu ili povrću. Žlicom možete servirati krumpire, ne morate ih lopaticom rezati. Ukoliko ovo jelo planirate servirati nešto kasnije, prekrijte posudu folijom i stavite u pećnicu na nešto manje od 100ºC – tako će se održati otprilike sat vremena.

Popularni postovi