Izbjegnite trovanje hranom

U pred blagdansko vrijeme ljudi kupuju veće količine hrane od uobičajenih koje zatim u smočnicama ili hladnjacima duže vrijeme čuvaju, čime se povećava rizik od trovanja hranom.

Razne državne, a danas u vrijeme čestih virusnih pandemija (sve češće zoonoza) i međunarodne zdravstvene agencije pozivaju na izniman oprez prilikom skladištenja i obrade namirnica, naročito kod termičke obrade piletine.

Turkey 180593

Preporučuje se da ukoliko kupujete svježu perad (puricu, piletinu, patku i sl.), istu kupite što kasnije moguće te je dopremite kući što prije moguće, spremite je u hladnjak i kuhate ne kasnije od dva dana nakon kupnje. Ukoliko kupujete zamrznutu perad, stavite je što prije moguće u kućni zamrzivač do otapanja pred završnu pripremu. Takva se perad može u zamrzivaču držati do šest mjeseci, nakon kojih će vrlo brzo gubiti na okusu i teksturi mesa.

K tome, zaleđenu perad dobro odledite prije kuhanja/pečenja da unutrašnjost ne bi ostala sirova. Imajte to na umu i nikada (!) ne kuhajte i ne pecite zaleđeno meso. Najsigurniji način za odmrzavanje peradi je u hladnjaku. Stavite je na najnižu policu kako bi spriječili kapanje i dakle kontaminaciju ostalih živežnih namirnica. Osigurajte odmrzavanje od bar 24 sata za svakih 2-2,5kg od ukupne težine.

Zapamtite – sirovo meso može sadržavati razne bakterije poput Salmonele, koja je ozbiljan i najčešći uzrok teških trovanja. Pravilno kuhanje ubija bakterije. Kod sasvim skuhane peradi izlazit će čisti prozirni sokovi koji ne smiju biti ružičasti.

Ostali savjeti za očuvanje hrane sigurnom i zdravom:

Tijekom kupnje provjerite rok trajanje svake namirnice u vašoj košarici, a naročito obraćajte pažnju na mliječne proizvode.

Kod podgrijavanja hrane, temperatura mora postići 72ºC i prije konzumiranja mora biti vruća i puna pare. Mlačno podgrijana hrana je savršeno mjesto za rast opasnih bakterija.

Ako planirate zabavu ili švedski stol, pazite da hrana nije na sobnoj temperaturi duže od dva sata jer bakterije se mogu množiti svakih 20 minuta na takvoj (nama i njima) ugodnoj temperaturi.


Nemojte pretrpavati hladnjak jer hladan zrak mora cirkulirati da bi se sve namirnice održale sigurnima i svježima.

Uvijek (!) držite sirovu i kuhanu hranu na dobro odvojenim mjestima i/ili udaljenosti.

Na kraju, jedini gosti koje sigurno ne želite u vašim domovima tijekom praznika su otrovne bakterije. Jedite, pijte i budite veseli, ali pazite na skladištenje i pripremu hrane.

Popularni postovi