Kako pripremiti kućanstvo za siguran boravak djece

Mališani imaju nezasitnu glad za istraživanjem, ali malo ili nimalo razumijevanja ka opasnosti. Ako imate aktivnije dijete, sigurno ste već svjesni da opasnost vreba iza ugla. U stvari, statistike pokazuju da nezgode u kući broje više ozljeda u djece nego stradanja od svih dječjih bolesti zajedno.

Baby 84552

Slijedi nekoliko koraka kojima ćete osigurati sigurnost djece. Kombinirajte ih svijesno i obazrivo, jer te procedure vam mogu pomoći u vođenju vaše djece kroz djetinjstvo bez stravičnih posjeta hitne pomoći. Sav specijalizirani alat se može kupiti u centrima za opremu doma ili u dućanima namijenjenima djeci. Pobrinite se da;

  • Su svi otrovi i opasni predmeti pod ključem, uklonite sav nered i/ili nepotrebne ukrase. Sve alate držite van dohvata djece.
  • Podesite plinske/strujne/uljne vodene spremnike (bojlere) tako da temperatura vode ne prelazi 45-50 stupnjeva.
  • Zaštitite kvake i ključeve na vratima gumenim presvlakama da djeci nebi udarila u njih ili primjerice progutala ključeve. Isto vrijedi i za namještaj oštrih vrhova. Također zaključavajte brave na prozorima i vratima, ali imajte na umu da moraju biti lako otključani i prolazni u slučaju nužde.
  • Pokažite djeci, ali i ostalim članovima obitelji put/eve u slučaju nužde i upoznajte ih s procedurom za svaku nuždu. držite brojeve za slučajeve nužde uz kućni telefon gdje ih svi članovi kućanstva (uključujući dadilje ili kućne pomoćnice) mogu naći.
  • Radi cjelokupne sigurnosti ugradite detektore za dim i plin na svakom katu vaše kuće ili u hodniku stana u neposrednoj blizini spavačih soba, stepeništa i/ili soba za jelo ili boravak. Ukoliko spavate u istoj sobi s plinskom ili peći na drva obavezno ugradite spomenute detektore unutar sobe.
  • Zaštitite strujne utikače (one koji su dostupni djeci) s zaštitnim plastičnim pokrivalima. Ta su pokrivala idealna zaštita od slučajnog strujnog udara iz neupotrebljenih utikača.
  • Provjerite razmak između letvica/rešetki na dječjem krevetiću. Razmak ne smije biti veći od šest (6) centimetara. Provjerite da li sva dječja oprema udovoljava svim propisanim normama postavljenim od strane Udruge za Zaštitu Potrošača.Blocks 503109
  • Postavite specijalne kvake (koje djeca ne mogu otvoriti) na vrata ormarića i ladica – naročito na one koji sadrže opasne ili lomljive predmete.
  • Postavite ogradu za djecu na prolazima gdje to smatrate nužnim, ali i na dnu i vrhu stepenica.
  • Podvežite ili uklonite sve kablove ili podignute rubove tepiha ili sagova da se djeca ne bi spotaknula i pala.
  • Dodatno osigurajte ogradu na unutrašnjim ili vanjskim balkonima žičanom mrežom. Kroz neke se rešetke djeca mogu vrlo lako provući. Akrilne i/ili platnene mreže/ploče su naročito pogodne za unutrašnje ograde.
  • Zaštitite bazen i ostala opasna područja. Pri zaštiti bazena, visina ograde
    bi trebala biti najmanje 120 ili još bolje 150 centimetara. Također ne zaboravite na zaštitnu ogradu ugraditi i samozatvarajuća vrata s bravom.
  • Provjerite opremu i igračke za igru izvan kuće. Zategnite klimave šarafe ili matice, bacite napuknute igrače ukoliko se ne mogu popraviti. Postavite zaštitne gumene trake na klizave stepenice, zamijenite drvene ljuljačke onima od mekanih materijala (npr. konop). Ukoliko se djeca igraju na tvrdoj podlozi, primjerice na betonu, postavite na istu mekani spužvasti pokrov za igru poput onoga u parkovima.
  • Vežite/pričvrstite gurtne od zavjesa ili žaluzina na zid.

Popularni postovi