Kako zdravo jesti i provesti blagdansku sezonu

Dvanaest je dana do badnjaka, a česte božićne zabave, bilo u obiteljskom, prijateljskom ili poslovnom okruženju samo što nisu počele. No, postoji li način da zadržimo teško stečenu figuru ili netom završenu dijetu?
Postoji nekoliko načina i vjerujte mi, najteži je prvi korak kada odlučujete što ćete prvo poduzeti. Dugo godina sam mučio muku u ovo, meni najdraže doba godine, s probavnim smetnjama, želučanom kiselinom, ali i s viškom kilograma koji bi se doslovce pojavili par dana po završetku sezone blagdana. Jednom mi je bilo dosta i odlučio sam poduzeti nešto u vezi toga. Samo malo mozganja mi je trebalo da shvatim kako je riječ o vrlo jednostavnim koracima, tj. načinima pomoću kojih svatko od nas može sačuvati zdravlje i dobar izgled, a ipak uživati u svakoj minuti druženja. Dok ne zazvučim poput tv reklama i počnem nuditi gratis set noževa, odlučio sam s vama podijeliti mojih sedam mudrosti.
318333 1792

Nemojte gladni ići na zabavu – često jedemo brže i više kada smo gladni. Zato pojedite cijeli doručak i ručak bez žurbe na dan zabave da bi spriječili prejedanje na zabavi.

Pazite na porcije – počastite se finim pićem, desertom, čokoladom ili slatkišem bez grižnje savjesti, ali uvijek pazite na veličinu porcije. Birajte male porcije. Na taj način možete probati više različitih jela. Umjerenost, ali i ponašanje za švedskim stolom – koristite male ili manje tanjure – su ključevi za uspješan prolaz u nove hlače kojima ćete se šepuriti po završetku blagdana dok će ostali mučiti muku s viškom kilograma.

Svjesno izbjegavajte ili ozbiljno ograničite unos masne hrane – masnoću nalazimo u hrani pečenoj u dubokom ulju, krem juhama, složencima sa sirom, pitama i štrudlama, obrađenom mesu (kobasice, salame i sl.), nekim oblicima tijesta i pečenim jelima.

Probajte razne alternativne verzije proizvoda s jajima – umjesto klasične majoneze kušajte light verziju, no to ne znači da možete pojesti više – tu leži jedna od najvećih prehrambenih iluzija. Izaberete li light verziju majoneze ili bilo koji drugi prehrambeni proizvod označen s light oznakom, znajte da to kalorijski je laganija verzija, ali nije nužno i zdravija za vaš organizam (više o toj problematici uskoro). Ako pijete punč ili liker od jaja, također izaberite lakšu inačicu ili bar polako uživajte u jednoj čašici tog pića. Možda će oni odvažniji među vama (poput mene) otići do trgovine zdravom hranom i probati sojinu majonezu koja vam u prvi glas može zazvučati previše alternativno, ali probajte par vrsta, siguran sam da ćete naći marku koja će vas ugodno iznenaditi. Znam nekoliko pravih „mesoždera“ koji su probali i nastavili jesti takvu majonezu.

Kušajte druge vrste alkoholnih pića – umjesto pive, jabukovače, Bailey’s-a i Kahlue, probajte suha vina, Bloody Mary ili žestoka pića razrijeđena s lagani
m bezalkoholnim sokovima imaju manje kalorija. Upamtite: kalorije iz alkohola se uvijek skladište u abdomenu oliti trbuhu. Pretili ljudi lakše i puno brže dobiju na kilogramima kada konzumiraju alkohol.
Snowball fight 578445
Pijte puno vode – ovo je pravilo koje se uvijek ponavlja u svim dijetama i načinima prehrane. Alkohol i kava mogu dehidrirati vaše tijelo zato pijte što više filtrirane ili flaširane negazirane vode. Dnevno unosite preporučenu količinu vode i ubrzo ćete primjetiti bolji izgled i tonus kože, a osjećat ćete se odlično i lako. Nemojte da vam „slab mjehur“ bude izgovor.

Fizička aktivnost – šetajte. Možda se u slobodno vrijeme ne bavite sportom, ali zato provodite što više vremena s obitelji i prijateljima ili kućnim ljubimcem u šetnjama na svježem zraku.
Umjerenost bih, uz vodu, stalno napominjao. Ona vrijedi za praktički sve aspekte života, a naročito pri unosu hrane u organizam.

Popularni postovi