Pripremite vaš dom za goste ili posjetitelje

Tijekom blagdanske sezone, posjeti od strane prijatelja ili obitelji su vrlo česti.No, da li je vaš dom spreman za takve posjete? Prije dolaska dragih vam osoba, isplati se razgledati vlastiti dom onako kako bi ga gledali vaši gosti. Ako već neko vrijeme živite s kapanjem slavina, pomalo pokvarenim wc kotlićem ili ljepljivim vratima, možda ste zaboravili da te stvari trebaju popravak. Malo truda i brige može učiniti vaš dom ljepšim, sigurnijim i ugodnijim kako vama, tako i vašim posjetiteljima. Prije nego pripremite dobrodošlicu, slijedi osam stvari koje biste trebali imati na umu:

New england 378726

  • Provjerite da li su svi vaši električni aparati u dobrom stanju. Neke ćete aparate trebati i za zabavu. Za bazične popravke, poput promjene žarulje ili čišćenje filtera perilice, se oslonite na vlastito znanje. Ukoliko ste uočili teži kvar na električnom aparatu, svakako nazovite servis za popravak određenog uređaja. Ako je vrijeme zamjene ili kupnje novog aparata, uputite se u trgovinu kućanskih električnih uređaja prema vašem izboru.
  • Ukolikoimate gostinjsku sobu bilo bi zgodno da je upotpunite nekim korisnim detaljima – prazan ormar/ladičar za stvari, stalak za torbu i sl. Provjerite da u sobi ima dovoljno slobodnih površina na stolovima, policama ili noćnim ormarićima za knjige, nakit, kozmetiku ili ostale male stvari. Navedeno vrijedi i za slučaj da nemate adekvatan smještaj za goste, te ukoliko ćete posjetiteljima prepustiti dnevni boravak ili dječju sobu.
  • Skratite gostima muke u kupaonici tako što ćete provjeriti ispravnost wc kotlića ili slavine. Možda nemate vremena za popravak svih slavina i/ili wc-a u kući, ali bar popravite spomenute elemente u kupaonici koju će gosti koristiti. Ovdje također pozovite majstora ukoliko se radi o većem popravku.
  • Ne ostavljajte goste u mraku. Provjerite ispravnost svjetiljki, žarulja, el. utikača i prekidača. Dakako, kod bilo kojih električnih kvarova, te ukoliko niste sigurni da li bi nešto sami mogli popraviti, odmah i bez oklijevanja nazovite provjerenog električara – ne riskirajte život i ne precjenjujte vaše tehničko znanje.
  • Popravite vrata i prozore. Vrata i prozori se moraju lagano zatvarati/otvarati podjednako radi sigurnosti, ali i privatnosti. Najčešće se radi o dotrajalim izolir gumama/spužvama ili dijelovima koji se trebaju nauljiti – uz malo truda to možete čak jednostavno i sami obaviti. Ukoliko je problem veći, kontaktirajte servis za popravak drvenarije, odnosno tvrtku koja vam je postavljala vrata i prozore, jer je vrlo vjerojatno da imate garanciju na postavljeno.
  • Ako će mala djeca također dolaziti u vaš dom, pobrinite se da su svi opasni predmeti spremljeni na djeci nedostupno mjesto ili da se nalaze zaključani u pretincima ili ormarima. Mnoge nezgode se događaju kada je dječja uzbuđenost zbog posjeta najviša, a naročito kada se mališani nalaze na nepoznatom “terenu”. Za više detalja posjetite Kako pripremiti kućanstvo za siguran boravak djece.
  • Očistite, organizirajte i/ili ispraznite ormar namijenjen gostima. Ukoliko imate drveni ormar ili ladičar, operite ga mekanom spužvom i mlačnom vodom u koju možete (ali i ne morate) dodati malo blagog sredstva za pranje drvenih površina. Ako želite potpuno prirodno čišćenje, u mlačnu vodu dodajte eterična ulja limuna i čajevca, malo promiješajte i 100% prirodna otopina je spremna za čišćenje.
  • Provjerite ispravnost kamina, te ga po potrebi očistite. Okupljanje prijatelja i/ili rodbine oko kamina podiže pred- i blagdanski ugođaj, dakle budite sigurni da vas dim ili još gore požar iz dimnjaka ne rastjeraju i pokvare vam druženje. Dimnjaci traže povremeno čišćenje, zato ne oklijevajte pozvati dimnjačara koji će vam uz čisti dimnjak donijeti i sreću.

Popularni postovi