Rižoto na milanski

 

Većina ljudi se boji kuhati rižoto jer im najčešće ispadne presuh, prerijedak ili čak prekuhan, a da ne govorim o količini izgorenih lonaca. To je ustvari vrlo jednostavno jelo koje zahtijeva malo više pozornosti i neprestano miješanje, a razne varijacije na temu će uvijek, vjerujte mi, uvijek, pružati nepcu novu simfoniju okusa. Danas vam donosim prvi od mnogih rižota koje pripravljam obitelji i prijateljima. Odličan je kao predjelo uz čašu finog bijelog vina ili pak uz odrezak mesa ili pečene gljive ukoliko ne jedete meso.

Rice 191932

Za 6 porcija

Sastojci:

Pola žličice šafrana u prahu ili 20tak niti

5 žlica maslinovog ulja – plus malo za posipanje na kraju

100g luka narezanog na nešto veće komade

2 šalice - cca. oko pola kile – riže srednjeg zrna (najbolja je Arborio riža zbog većeg udjela škroba koji se tijekom kuhanja ispusti, a čini rižoto fino kremastim. Iako, ako sam na dijeti onda koristim integralnu rižu čiji je okus ipak slabiji u ovome jelu, a i duže se kuha. Tada također smanjim i udjel masnoće)

½ šalice – oko 120ml - bijelog vina

40 grama naribanog parmezana

2 litre domaće bistre kokošje juhe (s obzirom da je većina gotovih juha ili u konzervama ili kockama koje su prepune hidrogeniziranih masnoća i konzervansa i aditiva, kad god kuham pileću ili povrtnu juhu, uvijek skuham veću količinu pa to kasnije zaledim u posudama do dvije litre za ovakvu upotrebu. Takva zaleđena juha može stajati otprilike tri mjeseca u zamrzivaču)


Odvojite pola šalice ugrijane pileće juhe u malu zdjelu; umiješajte šafran i stavite na stranu. Ostatak juhe na srednjoj vatri nastavite grijati.

Zagrijte
maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i pirjajte otprilike 5 minuta, odnosno dok luk ne postane staklast, ali ne smeđ. Umiješajte rižu i miješajte dok se sva ne pomiješa s uljem i lukom. Ulijte vino i kuhajte, neprestano miješajući, dok svo vino ne uzavrije, otprilike jednu minutu. Dodajte juhu sa šafranom i kuhajte, dopuštajući riži da upije juhu, kojih dvije minute. Nadolijevajte ostatak juhe, po pola šalice svaki put kada je riža upije, te miješajući nakon svakog dolijevanja da bi riža ravnomjerno upila svu tekućinu. Kuhajte rižu dok ne omekša. 

00306Ako koristite rižu srednjeg zrna računajte 20tak minuta. Na kraju umiješajte parmezan, malo maslinovog ulja i odmah poslužite.

Popularni postovi