Što i kako s puricom

Biranje posude za pečenje
Ako često pripremate puricu ili ostala pečena mesa, bilo bi dobro (ako već niste) da investirate u čvrstu posudu od nehrđajućeg čelika. Takve posude su puno kvalitetnije za pečenje od aluminijskih jer se ravnomjerno griju. A i neće se saviti ako ćete u njoj peći meso veće težine. Tražite posude pravokutnog oblika dovoljno velike da taman stanu u vašu pećnicu, a da su rubne stranice srednje visine (otprilike 8 cm) i jakim ručkama u koje se možete pouzdati. Posuda s neprijanjajućom površinom (tzv. Teflon) neće dozvoliti hrani i mesnim sokovima da poprime podjednaku rumenu boju i da se karameliziraju. Takve su posude i tave prije svega i štetne za zdravlje.

Celebration 315079

Odmrzavanje
Najbolji način za odmrzavanje purice je u hladnjaku, gdje niske temperature sprječavaju stvaranje štetn
ih bakterija i dakle njihov razvoj. Uvijek koristite najnižu policu jer nerijetko dolazi do kapanja. Puricu (ali i drugu perad) postavite s prsima prema gore na rebrasti tanjur ili na veći pladanj i to u foliji, odnosno u paketu u kojem ste je i kupili. Planirajte unaprijed kako bi dozvolili otapanje jedan cijeli dan za svakih 2-2,5kg težine.

Pripremanje
Uklonite vrat i paketić s iznutricama (srce, jetra, želudac) iz unutrašnjosti ptice. Kasnije te dodatke možete iskoristiti za nadjev ili ih, osim jetrica, možete dodati u umak ili juhu. Dobro operite puricu kako izvana tako i iznutra pod hl
adnom tekućom vodom i nježno tapkajući obrišite (tako nećete oštetiti kožu), najbolje s papirnatim ubrusima. Stavite je s prsima nagore u posudu prije punjenja i ostavite otprilike dva sata dok se ne ugrije do sobne temperature. Pravilna higijena u kuhinji je iznimno važna kada se radi o sirovoj peradi. Koristite drvenu dasku za rezanje (nikako plastičnu – takve najbolje odmah bacite) koju i inače koristite za rezanje mesa i nakon korištenja dobro operite vaše ruke i sav pribor u vrućoj vodi sa sapunom da bi izbjegli kontaminaciju ostalih namirnica. Ljudi često nisu svjesni da praktički sve zaraze dolaze zbog nepravilne ili loše higijene.

Punjenje

Da bi spriječili razmnožavanje bakterija, punite puricu prije samog stavljanja u pećnicu. Ostavite 

mjesta u utrobi purice jer se nadjev tijekom pečenja širi, a neće se ravnomjerno ispeći ako je dupke puna. Kada ste napunili puricu, osigurajte vratnu resicu povlačeći kožu prema dolje i zatim je pričvrstite drvenom ili metalnom (nehrđajućom) iglom.

Pečenje
Napunjenoj purici zavežite noge pamućnim kuhinjskom konopcem; napravite vez koji ćete kasnije moći lako odrezati. Krila postavite ispod purice da tijekom pečenja ne bi izgorila. Namažite je uljem ili maslacem i začinite prema želji. Podlijevajte nakon
prvog sata pečenja.

Završetak
Ptica je pečena kada vam termometar

(koji uvijek ubodite u najdeblji dio) očitava 82ºC u bataku i 76ºC u prsima te kada sokovi pri bodenju mesa izlaze čisti i prozirni. Nadjev mora doseći 74ºC.
Ako nemate takav termometar (no, to je svakako odlična investicija) dužina pečenja ovisi o veličini ptice, ali okvirno traje 3-3,5 sati, odnosno jedan sat pečenja po 1-1.5 kg težine. Ako ste puricu nadjenuli, tada obavezno produžite pečenje za dodatni sat. C
iljajte na temperaturu od 160-200ºC.
Izvadite posudu s puricom iz pećnice i stavite na veliki podmetač ili neku drugu površinu otpornu na visoke temperature.
Prekrijte puricu folijom i ostavite pola sata prije vađenja nadjeva i rezanja da bi se svo meso upilo sokovima.

Tablica za mjerenje pečenja*

 

Težina Nenadjevena purica Nadjevena purica
3.5 - 5.5 kg 2:45 - 3 h 3:45 - 4 h
5.5 - 6.5 kg 3 - 3:45 h 4 - 4:45 h
6.5 - 8 kg 3:45 - 4:15 h 4:45 - 5:15 h
8 - 9 kg 4:15 - 4:30 h 5:15 - 5:30
9 - 11 kg 4:30 - 5 h 5:30 - 6 h
11 - 13.5 kg 5 - 5:30 h 6 - 7:30 h

 

*Pri pečenju nepokrivene, svježe ili odmrznute purice u klasičnoj pećnici pri 180ºC na najnižoj polici


Ostaci
Kada je obrok gotov, ostavite puricu da se dobro ohladi te je zatim prekrijte plastičnom folijom ili ju spremite u posudu s nepropusnim poklopcem. U hladnjaku, purica može trajati tri do četiri dana, a možete je koristiti za razna druga jela, juhe, sendviče, rižota ili tjestenine. Umak za puricu ili umak od pečenja te nadjev upotrijebite unutar jednoga ili dva dana i također držite u hladnjaku.

Popularni postovi