Ukrasne kućice

Ove vrlo jednostavne ukrase možete izraditi vrlo brzo, ali i družeći se s mališanima koji će uživati u podizanju svih blagdanskih ukrasa. Slažite bombone i puteljke, uličnu rasvjetu od lizalica ili gumenih štapića. U tren oka ćete stvoriti selo ili gradić poput onih iz najljepših bajki. Sjetite se samo Ivice i Marice i kuće od slatkiša.

Gingerbread house 286157

Koristite bijelu glazuru kojom ćete spajati sav „građevinski materijal“. Glazuru ulijte u plastičnu vrećicu (vrećice za domaćinstvo od litru ili dvije su idealne) kojoj ste prethodno odrezali jedan kraj – pazite da rupica ne bude velika kako biste precizno mogli dozirati ljepilo. Prije lijepljenja premazanih komada, pričekajte minutu da premaz blijele glazure očvrsne.

Možete i sami peći paprenjake ili medenjake kojima ćete kasnije graditi selo, so danas ćemo upotrijebiti gotove kupljene kekse ili krekere. Nazubljenim
nožem prerežite graham keks ili kreker (koji je inače pravokutnog oblika) na dva kvadrata. Otpilite gornje vrhove novog keksa tako da čine kosu podlogu na koju ćete kasnije položiti krov. Napravite isto s još jednim keksom.

Glazurom premažite rubove unutrašnje strane keksa koji ste postavili okomito s vrhovima prema gore. Zatim keks postavite na papirnati tanjur; uzmite mali predmet – poput staklenke za začine na koji ćete prisloniti keks. Ponovite proceduru premazivanja s keksima kvadratnog oblika i zalijepite ih na uzdignuti keks. Maknite staklenku i zalijepite ostale dijelove glazurom.

Prerežite novi keks na dva kvadrata. Prema želji možete premazati jednu stranu kvadrata glazurom i ukrasiti je konfetima ili kakvim drugim šarenim bombonima; ostavite da se osuši. Premažite glazuru na gornje rubove sada već uskoro gotove kućice i zalijepite krovne dijelove. Pričekajte pola sata da se glazura sasuši.

Tanjur na kojem se nalazi kućica stavite na pladanj podignutih krajeva i prekrijte snijegom od kokosa (koristim kokosove pahuljice ili brašno). Kao puteljke možete upotrijebiti manje kekse ili krekere, a ogradu sačinite od slanih štapića koje također možete rezati nazubljenim nožem.

Prozore i vrata lijepite istom glazurom, a oni također mogu biti bomboni ili keksići raznih oblika, boja ili tekstura. Nemojte se brinuti ako prozori ili vrata nisu savršeno poravnati, kućice su ovako još ljepše i posebnije. Ovo je zemlja snova i vi maštajte kao kada ste bili dijete.

Knusperhaus 442858

Detalje poput ledenih siga napravite od glazure kapajući je sa čajne žlice.

Slijede recepti za dvije vrste savršene „žbuke“:

Bijela glazura

Sadrži sirovi bjelanjak pa se konzumacija ne preporučuje. Ne štedite pri korištenju ove glazure, što je više ima, to će više vaše selo izgledati kao da je prekriveno pravim snijegom i ledom.

Sastojci:

Za otprilike dvije do tri šalice

2 bjelanjka – ili više za razređivanje glazure

440g šećera u prahu – ili više za zgusnjivanje glazure

Sok jednog limuna

Miksajte bjelanjke dok se ne napravi tvrdi, ali ne suhi snijeg. Dodajte šećer i limunov sok; miksajte još minutu. Ako je glazura pregusta dodajte još bjelanjaka; ukoliko je prerijetka dodajte još šećera. Glazura mora biti glatka. Ovu smjesu možete čuvati u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi otprilike tri dana.

 

Čokoladna glazura

Omiljena među ljubiteljima čokolade, ova se ukusna glazura može koristiti za „žbukanje” prozora i ostalih manjih ukrasa.

Sastojci:

170g čokolade (ponekad koristim čokoladu za kuhanje, a ponekad crnu)

2 žlice škrobnog brašna

1 čajna žlica vode

Pomiješajte komadiće čokolade s ostalim sastojcima u loncu na vrlo blagoj vatri, neprestano miješajući dok se čokolada ne rastopi. Napravite ovu smjesu netom prije ukrašavanja; ako se stvdrne, slobodno je ugrijte.

Popularni postovi