Mrlje naše svagdašnje


Child 419419Nema ništa gore kada nam se zamrljana košulja ili majica, ukrasne salvete ili novi stolnjak čine nepovratno uništenima. Da ne spominjem brojna kemijska i ekološki sasvim neprihvatljiva sredstva koja prije svega cjenovno opterećuju kućni budžet, a često učinkovito skinu boju, dok se mrlje i dalje veselo smiju s tkanine. No, mrljama se uspješno može stati na kraj, a starim skoro pa obiteljskim, provjerenim receptima se iste mogu relativno lako skinuti pri čemu vas neće peći savjest zbog kemijskih otrova kojima ste zagadili prirodu.

Tehnike skidanja mrlja koje ću danas navesti su sigurne na većini tkanina, no na vuni ili svili nemojte koristiti lužnate supstance (boraks ili sapun) – te tkanine podnose samo kiseline poput alkoholnog octa ili limunovog soka. Uvijek načinite test probu na maloj skrivenoj površini odjevnog predmeta da bi bili sigurni u postojanost boje. Ovi prirodni minerali i kiseline traže nešto više vremena od industrijskih, odnosno klasičnih kemijskih odstranjivača, ali će itekako djelovati. Većina supstanci se mora držati na mrljama bar pola sata, a u nekim slučajevima i duže. Po završetku tretiranja mrlje, operite tkaninu uobičajenom tehnikom.

 


MRLJA

PRIRODNE OTOPINE

UPUTE

Bobice

Alkoholni ocat ili sok limuna; soda bikarbona

Namačite mrlje u alkoholnom octu ili soku limuna jedan sat; isperite. Ako je mrlja i dalje na tkanini, navlažite to područje vodom, načinite pastu od podjednake količine vode i sode bikarbone i nježno utrljajte na mrlju.

Krv

Hladna voda; vodikov peroksid (hidrogen); kukuruzna škrob

Namačite mrlju u hladnoj vodi. Za otpornije mrlje, namačite u peroksidu (prirodan izbjeljivač; obavezno na malom skrivenom dijelu tkanine napravite test da bi izbjegli uništavanje tkanine). Možete pokušati i s pastom od kukuruzne škrobi i hladne vode.

Čokolada

Deterdžent na biljnoj osnovi ili sapun

Pomiješajte 1 žličicu tekućeg sapuna ili deterdženta s jednom šalicom vode i namočite zamrljano područje. Da bi uklonili mliječnu masnoću iz čokolade, kupite tablete probavnih enzima (možete ih naći u dućanima prirodne hrane), zdrobite tri-četiri tablete, dodajte istu količinu vode i načinite pastu. Nježno utrljajte u mrlju. Ostavite da stoji bar jedan sat.

Kava ili Čaj

Alkoholni ocat ili sok limuna; prašak za pecivo

Namačite mrlju u nerazrijeđenom octu ili soku limuna jedan sat. Ako je u kavi ili čaju bilo mlijeka, pratite upute za skidanje mliječne masnoće iz rubrike o mrljama čokolade. Kao alternativu, namažite mrlju pastom od praška za pecivo i vode.

Jaja

Hladna voda; probavni enzimi

Namačite odjevni predmet u hladnoj void. Ako jaje i dalje ostane na tkanini, partite upute za uporabu enzima iz rubrike o mrljama čokolade.

Trava

Alkoholni ocat

Namačite umrljano područje u octu jedan sat. Kao alternativu i ovdje možete upotrijebiti enzime (pogledajte pod rubriku “Čokolada”).

Masnoća

Deterdžent na biljnoj osnovi ili sapun; soda za pranje

Ako je mrlja svježa, često je deterdžent sasvim dovoljan. Ako se radi o starijoj ili jačoj mrlji, načinite pastu od iste količine sode za pranje (može i soda bikarbona, iako nije toliko jaka) i vode i nježno utrljajte na mrlju. Ostavite da stoji bar sat vremena.

Guma za žvakanje

Led

Zamrznite mrlju s kockom leda koju ste umotali u salvetu. Kada je guma zamrznuta prstima je skinite s tkanine.

Tinta

Alkoholni ocat; mlijeko

Namačite u octu ili mlijeku.

Boja

Organski rastvarač na bazi limuna

Namačite zamrljano područje u rastvaraču desetak minuta.

Mrlje od znoja

Šampon

Obilno namočite umrljano mjesto šamponom za kosu, zatim perite kao i inače. Ako mrlje od znoja ostanu, koristite enzyme (rubrika “Čokolada”).

Rajčica

Alkoholni ocat; soda za pranje; boraks

Namačite u octu. Umjesto octa možete upotrijebiti pastu od iste količine sode za pranje i/ili boraksa iv ode. Nježno utrljajte.

Vosak

Vruća pegla

Stavite čistu pamučnu salvetu ili tkaninu preko voska i pegle, pazite da ne pregrijete tkaninu. Pazite da apsorbirajuća krpa upije sav otopljeni vosak.

Vino

Kipuća voda, mineralna voda ili soda voda

Rastegnite tkaninu preko lonca, zatim prelijte vodu po mrlji s visine od otprilike pola metra. Kao alternativu možete ispirati mrlju mineralnom ili soda vodom.


Limunov sok
Prirodan izbjeljivač. Kiseli limunov sok pomaže kod lužnatih mrlja od primjerice trave, tamnih mrlja na metalima i mineralnih mrlja.


Alkoholni ocat

Moj najdraži alat za mrlje. No, odličan je i za namakanje tamne, naročito sportske ili odjeće od umjetnih tkanina jer uništava sve ružne mirise. Čuva boju tijekom pranja i preporuča se za održavanje jeans tkanina.

Boraks
Ovaj lužnati mineral je dobar za kisele i mrlje od bjelančevina.

Kukuruzni škrob
Iznimno upija zbog velike količine škroba. Odličan je za mrlje od bjelančevina. Razrijeđen i raspršen po odjeći – prirodna štirka.

Deterdžent na biljnoj osnovi
Bolji su od onih deterdženata s petrolejskom osnovicom, biljni sapuni pomažu kod masnih mrlja. Najčešće nalazimo sapun od maslina.

Prašak za pecivo
Odličan je za mrlje od kave ili čaja. Općenito govoreći, siguran je za boje.

Rastvarač od limuna
Manje je toksičan od rastvarača kao što je aceton, možemo ga naći u dućanima s bojama. Koristimo ga za uklanjanje boje, hrđe i laka za nokte.

Mineralna voda ili soda voda


Voda i mjehurići pomažu pri uklanjanju kiselih mrlja od vina i bobica.

Popularni postovi