Ocat - svemoguća kiselina vol. 1

Oduvijek me nanovo fascinira činjenica kako jednostavnim, cjenovno pristupačnim, ali i nadasve prisutnim sredstvima koje svako kućanstvo ima možemo sebi i okolini olakšati život. Nerijetko nismo svjesni da već nekoliko metara dalje u smočnici ili kuhinji među začinima imamo prirodna doslovce čuda koja su naši preciEveryday life 194218 itekako koristili, a mi smo ih zbog prividne komocije zaboravili. To je ujedno i kontradiktorno jer upotrebom tih starinskih, rekao bih čak vintage namirnica trošimo isto onoliko vremena koliko trošimo i na nove deterdžente kojima nas reklame izazivaju. Nikako ne želim reći da se sad svi i u svemu trebamo lišiti takvih sredstava za pranje, ali itekako si starinskim metodama možemo pomoći i to baš onda kad to najmanje očekujemo. Priznajem, volim reklame i uvijek ih rado gledam. Potom po prvoj posjeti supermarketa ili drogerije često zastanem i „snimim“ nove proizvode koji obećavaju razne stvari i ukratko blistav dom ili automobil, no jednostavnim okretanjem boce često nalazim sastojke koji su ili toliko toksični da se uopće pitam zašto ih netko proizvodi ili u osnovi sadrže baš te jednostavne domaće i jeftine sastojke koji nas prizivaju iz vlastitog kućanstva. Čak se sjetim kako se u zapadnom svijetu javlja sve više malignih oboljenja dišnih puteva uzrokovanih isparavanjem baš onih toksičnih deterdženata koji se svakodnevno koriste u bolnicama, hotelima, uredima i naravno kućanstvima. Zatim dolazi i prijetnja od razvoja super bakterija koje su iznimno opasne za nas i životinje. Pitam se, da li ja to želim koristiti te želim li da te supstance prodiru u zemlju iz koje će danas, sutra rasti žito ili trava koju će životinje na farmama jesti, da bi ih mi potom kao hranu unosili u organizme.
 
Ovaj put vam donosim prvi od pet članaka o svestranosti octa. Alkoholni, tj. bijeli ocat i jabučni ocat se ne koriste samo kao začini za jela, već i kao pravi eliksiri koji svojim djelovanjem olakšavaju kako rad i ljepotu naših tijela, tako i zdravlje ljubimaca. Nadalje, oni održavaju naše domove i odjeću čistima, a ne uzrokuju štetna isparavanja ili stvaranje otpornih bakterija. Ako ništa drugo, ekološka svijest/savjest je vrlo šik zadnje vrijeme pa nek vam bar to bude misao vodilja k au naturel stilu života.

Kuhinja

Čišćenje aparata za kavu (automatsko)
Alkoholni ocat može rastvoriti nakupine kamenca i minerala koji se neprestano stvaraju zbog korištenja tvrde vode. Napunite spremnik za vodu
s octom i prođite cijeli ciklus pravljenja kave. Dobro isperite s čistom vodom kada ciklus završi, odnosno provjerite upute proizvoda ukoliko vaš automat za kavu ima specifičan način ispiranja. Dakako, najjednostavnije bi bilo da koristite filtriranu vodu. Isti proces vrijedi i za električna kuhala za vodu.

Čišćenje mikrovalne pećnice
Proključajte otopinu od 60 ml alkoholnog octa i 240 ml vode u m
ikrovalnoj. To će skinuti zapečene komade hrane i deodorirati pećnicu.
Deodoriranje kuhinjskog slivnika
Izlijte 24
0 ml alkoholnog octa u kuhinjski slivnik jednom tjedno. Ostavite 30 minuta i zatim isperite hladnom vodom.
Očistite hladnjak
Koristite jednaku količinu vode i octa.
Čišćenje i dezinfekcija daske za rezanje
Prebrišite dasku nerazrijeđenim alkoholnim octom.
Čišćenje metala
Lim, bakar, broncu i kositar čistite sljedećom mješavinom. Otopite 1 čajnu žlicu soli u 240 ml alkoholnog octa, miješajte. Dolijevajte obično brašno dok se ne stvori pasta. Njome premažite spomenute metale i ostavite 15 minuta. Isperite s
toplom vodom i polirajte dok se ne osuše.

Riješite se mrava
Invazije mrava znaju uzrokovati velike glavobolje, a lako ih se možemo riješiti pranjem kuhinjskih ploha, ormarića i podova s alkoholnim octom.
Čišćenje uređaja i predmeta od nehrđajućeg čelika
S mekanom krpom, prethodno namočenom u alkoholnom octu premažite nehrđajući čelik da bi se riješili ružnih crta i sličnih blažih oštećenja. Prethodno isprobajte na mjestu koje nije izloženo pogledima.
Pranje posuđa i čaša
Nalijte 360-480 ml alkoholnog octa na dno
mašine za suđe. Stavite uobičajeni deterdžent, bilo u odjeljak za isti ili ako se radi o tabletama u držač za pribor za jelo. Podesite klasični program koji koristite (no, bez namakanja) i uključite za pranje kao i uvijek.
Uklonite ružan miris iz hladnjaka
Ulijte 240 ml jabučnog octa u čašu i stavite u hladnja
k. Unutar dva dana će sav ružan miris nestati.
Bath 426383

Kupaonica

Kamenac na kadi
Uklonite ga brisanjem s čistim alkoholnim octom i zatim sa soda bikarbonom. Isperite s čistom vodom.

Tuš
Isperite vrata tuš kabine sa spužvom namočenom u alkoholnom octu da bi uklonili ostatke sapuna.
Čišćenje WC školjke
Tvrdoglave čistimo špricanjem nerazrijeđenog alkoholnog octa i jakim četkanjem. Školj
ka se može deodorirati ulijevanjem 720 ml istog octa. Ostavite da djeluje 30 minuta i zatim pustite vodu.
Skidanje kamenca s tuša
Koroziju s tuša ili slavina lako skidamo namaknjem u blago razrijeđenom alkoholnom octu preko noći. Napunite visoku, ali usku plastičnu zdjelu octom koji ste prethodno blago razrijedili s vodom i potopite dio tuša s mlaznicama i/ili nastavke na slavinama. Isto možete postići i tako da prethodno namočite deblji ručnik s octom i zamotate glavu tuša ili slavinu.

Kućni ljubimci

Napitak za ljubimce

Čajna žličica alkoholnog octa za svaku litru vode za piće vašeg ljubimca pomaže u borbi protiv buha i krpelja. Omjer jedne čajne žlice prema litri vode vrijedi za ljubimce od otprilike 20 kg.
Mrlje od nužde
Na kutu tepiha, tamo gdje se ne vidi, isprobajte izdžljivost boje prema alkoholnom octu. Našpricajte preko svježe mrlje od urina ili stolice. Pričekajte nekoliko minuta i zatim sa spužvom trljajte od centra mrlje na van. Tapkajući sasušite. Ponavljajte proces dok mrlja sasvim ne nestane.

Popularni postovi