Smršavite jednom zauvijek, prvi dio

Svi se prenajedaju oko i za vrijeme blagdana, a ove godine, po prvi put u ne znam ni sam koliko godina, nisam ni ja bio iznimka. Ono što me najviše žalosti je količina ljudi koji će biti nasamareni ili financijski oštećeni jer pošto poto žele smršavjeti i očistiti tijelo od svih “zala” kojima su ga trovali, bilo to viškom hrane i/ili alkohola ili manjkom sna jer su previše feštali. Ti ljudi, najčešće iz neznanja nasjedaju na obećanja reklamnih poruka u kojima im se obećava smanjenje xy kilograma u nekoliko tjedana, detoksikacija organizma, smanjenje apetita i ljepša koža. Sve iz želje da 

doista u Novoj postanu mršaviji, ljepši i ukratko zdraviji.

Diet 398613 1280

 




Jednom u životu ne želim u postblagdansko vrijeme razmišljati i pisati o detoksikaciji i govoriti vam kako biste trebali piti ovaj ili onaj čaj, uvarak, odlaziti na poneke čak i upitne tretmane ili aktivnosti - to sve bi vam čak i moglo donijeti nekakve promjene, ali one su većinom kratkoročne, a neke bi vam mogle i ozbiljno narušiti zdravlje.

 

Sezona blagdana je završila pa zato krenimo zajedno naprijed po naša nova zdravija i ljepša tijela. Vidjet ćete da može biti vrlo jednostavno, prilično pristupačno kako po pitanju financija pa tako i po pitanju vremena. U stvari, jedino što će nam svima trebati je volja koju ponekad, budimo realni, nećemo imati. Da, ponekad nas je radni dan iscijedio, obiteljske obveze mogu biti naporne, prijatelji zahtjevni, a toplina i udobnost vlastitog doma ili još bolje kreveta zvuče kao idealan bijeg od svega. Upravo tada ste sami sebi najbitniji. Svatko od nas može i treba pomoći sam sebi uz malo smjernica da bismo lakše i pametnije došli do cilja. Tek tada, kada brinemo sami o sebi, možemo brinuti o drugima, znati se nositi sa stresnim situacijama, ali i znati stati i prepustiti se vrijednim trenucima koji život čine ljepšim.

 

Za početak krenimo s mršavljenjem. Znajte da ne biste trebali mršavjeti više od 0,5 do maksimum 1 kilogram na tjedan. Sve više od toga bi moglo ugroziti tijelo i dakle zdravlje zbog prevelikog stresa uzrokovanog kalorijskim deficitom i općenito novim načinom življenja. Upravo to i jest bit polaganog, ali čvršćeg dostizanja željenih kilograma i kondicije. Želite rezultate koji traju, koji neće u tjedan dana pauze nestati ili teške dijetalne programe koje je ponekad skoro nemoguće pratiti, a koji bi upravo zbog toga mogli spustiti imunitet i metabolizam, a to nitko od nas ne želi.

 

Svi smo u jednom trenutku života trebali pomoć oko gubitka kilograma i postizanja optimalne forme za ono što smo željeli, bilo da bismo ljepše izgledali na plaži, lakše podnosili neke svakodnevne obveze, smanjili ili sasvim uklonili bolove uzrokovane lošim držanjem ili nekim bolestima. Sportaši i rekreativci žive i žude za aktivnim životom svakim svojim udahom, a prema onome što kroz iskustvo vidim, svi klijenti s vremenom počnu i sami težiti istim navikama. One se s vremenom toliko duboko usade u organizam svakoga da na kraju postaju dio nas zamjenjujući prijašnje loš(ij)e navike.

 

Danas svi imamo pamente mobitele, a čak i da nemate jedan, zasigurno imate računalo s pristupom webu (kako biste me drugačije i čitali… :) ) na kojem imate pristup brojnim servisima, tj. aplikacijama i web stranicama za praćenje kalorijskog unosa i/ili sportskih aktivnosti. Te divote tehnološkog života nisu neophodne, ali itekako nam svima olakšavaju život. Koriste ih svi koji žele jednostavno kontrolirati unos i potrošnju kalorija na svakodnevnoj razini. Time ćete rezultate postići daleko brže, ali ih i bolje održati. Neće svima nužno biti lako unositi namirnice i jela svih obroka, ali kao i sa svime u životu treba mrvicu truda da bismo od nečeg novog stvorili naviku pa zato ne posustajte i uvijek se sjetite da nikako niste jedini koji se muče s istim problemom i nastavite naprijed.

 

Aplikacija i web servis koji već godinama obožavam se zove MyFitnessPal. Aplikacija je za sve iOS i Android uređaje besplatna, kao i njen web servis. Tijeko godina se stvorila najveća baza podataka namirnica i jela pa tako u njoj možete naći skoro sve što vam padne na pamet upisujući nazive jela i namirnica ili čak samo skenirajući bar kodove gotovih proizvoda. Pokvari li vam se mobitel ulogirajte se preko weba na svoj korisnički račun i tamo nastavite unositi kalorije.

Pripazite kod unosa da se radi točno o onome što ste pojeli, a onda kada vidite više unosa za isto jelo, pogledajte ih nekoliko i izaberite srednju vrijednost ukoliko niste sasvim sigurni. Kod svakog unosa kalorija možete izabrati želite li svaku namirnicu pojedinačno unijeti ili kao gotovo jelo svakog obroka. K tome, pripremite se da će većina namirnica pisati na engleskom što bi nekima mogla biti manja prepreka, no i to je divota naše avanture, osim novog tijela otkrivate ćete još puno drugih divota i time postajati bolja i veća osoba u 2015.

 

Napominjem da svaki proizvod ili usluga koje ću ubuduće spominjati ovdje na svom blogu, osim ako izričito to ne napomenem na početku teksta, nije sponzorirano od niti jedne tvrtke ili pojedinca. Želim vam svima otrkivati svoje i tajne mojih kolega, klijenata i dijeliti dosad skupljeno znanje te zajedno s vama učiti jer to je ono čime bismo svi trebali težiti u životu. 

 

Izvažite se ujutro na tašte ili eventualno nakon odlaska na malu/veliku nuždu. Tek tada popijte čašu vodu sobne temperature i krenite s pripravljanjem doručka. Važno je vagati se prije unosa bilo čega što bi nas otežalo. Nemojte se dovesti u napast i svakodnevno se vagati. To vrlo lako može postati opsesijom, a time i minirati optimalno postizanje rezultata. Dovoljno je vagati se jednom tjedno i to sredinom tjedna. Izglednije je da ćete vikendom zaružiti, a do sredine tjedna imate vremena vratiti se na pravi put. S druge strane znajte i da što ste deblji u početku to biste kilograme mogli gubiti više i brže, uz dramatičnije rezultate, nedugo nakon početka novog režima prehrane i tjelovježbe, a kasnije bi se kilogrami mogli, što je konstanta kod većine nas, sporije topiti. Još je bitno znati i da vaga na kojoj stojite pokazuje samo brojku vaše težine, a ne točno koliko imate čega u tijelu, ne pokazuje ili ne pokazuje točne postotke mišića, kostiju, vode i masnoća u tijelu. Za najdetaljnija mjerenja težine tijela trebali biste otići u laboratorije namijenjene tome - takvi pregledi mogu koštati od tisuću kuna nadalje i koliko ja znam (možda se varam) najbliži nama je u Mariboru.

 

Ne bi bilo loše da se slikate ispred ogledala u dobro osvijetljenoj prostoriji. Slikajte se frontalno i postrance ili zamolite nekoga da vas slika. To nije loše napraviti jer koliko god se trudili ponekad će nam se činiti kao da izgledamo isto, a tek jednim pogledom na slike s početka vidjet ćemo da promjena itekako ima. To je kao kad isprobavate hlače koje su vam do dijete bili taman, kao i one u koje prije niste stali, a sad možete bez problema.

 

Neki bi vam mogli savjetovati da krenete na dijetu s prijateljem ili prijateljicom da bi se lakše motivirali ili čak probudili natjecateljski duh. No, meni se takav pristup ne sviđa, kao što mi se ne sviđaju ni oklade koje će neki izabrati da bi brže i lakše omršavjeli. Krenite u nov život direktno sami, ali uz podršku obitelji i prijatelja koje apsolutno možete obavijestiti o vašem novom planu i zamoliti za pomoć, moralnu ili fizičku. Njihova podrška vam može značiti sve na svijetu i činiti upravo onu bitnu razliku da vas se ponekad pogura naprijed. Pa što ako ste već xy puta pokušavali i posrnuli, možda ćete baš ovaj put uspjeti u naumu i postići sveti gral vašeg zdravlja i izgleda. Ovo nije va hir već želja za onime čemu oduvijek težite.

 

Ukoliko ste donijeli novogodišnju rezoluciju i rekli sebi da ćete se u Novoj godini više kretati, to odmah zaboravite. Takvi rekla-kazala planovi rijetko uspiju. Radije odmah i sada potražite teretanu ili fitness klub koji nudi specifičan program, tipa cycling, bootcamp ili kakav drugi grupni program. I zaj*bite sram i neugodu kod odlaska u teretanu. Zar doista mislite da ste jedini koji ste debeli. To što ima daleko više onih debljih, ne znači da ne postoje oni koji bi dali sve da lakše dobivaju kilograme, oni koji maštaju o većim listovima ili manjim bokovima, širim ramenima, plavim očima, crvenoj kosi… Ta svi smo bar jednom u životu bili deblji ili mršaviji, fit ili u kondiciji ravnoj pužu golaču… Poanta je da svatko od nas nosi neko svoju nesigurnost i to je okej dokle god nas ona tjera da budemo bolji ljudi.

 

Slijedi nastavak…


Drugi dio - http://juricasavjetuje.blogspot.com/2015/01/smrsavite-jednom-zauvijek-drugi-dio.html

Treći dio - http://juricasavjetuje.blogspot.com/2015/01/smrsavite-jednom-zauvijek-treci-dio.html

Popularni postovi