Smršavite jednom zauvijek, treći dio

U prošlom smo tekstu pričali o tome kako pravilno porcionirati obroke, što bi bilo idealno imati na svakodnevnom jelovniku, a danas Jurica savjetuje kako nastaviti naprijed ka idealnoj težini i zdravijem tijelu kroz ukusnija jela koja si sami možemo prilagođavati prema trenutnom raspoloženju i volji. Život je prekratak da bismo ga proveli na dijetalnim režimima, on treba biti začinjen suncem, veseljem, zdravljem, ljubavi i ukusnom hranom

 

 

 

Scale 403585 1280

Uistinu je nevjerojatno koliko smo zatrovani idejom da je hrana bez soli, šećera, masnoće i bijelog brašna neukusno zlo koje ne možemo progutati. U nutritivnom smislu su to četiri konjanika apokalipske sexy figure i zdravlja koje u stvari možemo relativno lako držati na zdravoj udaljenosti, tek ponekad koketirajući s njima, istovremeno se prisjećajući koliko mogu biti opasna. Kada kažem opasna, mislim dugoročno. Da, nekima među nama dugoročno ne znači u ovome trenutku apsolutno ništa jer to što će se možda dogoditi sutra, preksutra ili za deset godina znači da će se time baviti tada, no taka pristup ne valja. Ne nagovaram njih, vas, a bome ni sebe da živimo u strahu od budućnosti, već obrnuto, želim da u toj blistavoj budućnosti budemo što lucidniji, pokretniji i ljepši te takvi doživimo dubou starost ili trenutak kad će nam klavir pasti na glavu. Još gora bi nesreća i obiteljska sramota bila da klavir koji bi nam pao na glavu bude raštiman.

 

Dakle, sol… Previše je jedemo. Za nju se, kao i za ostalo troje krvnika lako navići. Još više ukoliko ste odrastali gledajući sponzorirane emisije u kojima su poznati kuhari koristili začinske mješavine koje su bile bazirane na soli i još pokojem zlu. Nećemo sada previše ulaziti i razloge zašto se uopće dopustila indokrinacija nas kao (tada) laičke mase, dobrim je dijelom tu bilo i neznanje većine jer eto, sol je bila tek sredstvo kojim smo davali okus jelima koja smo pripremali kod kuće.

 

Na kraju dana je činjenica da prosječan stanovnik Europe, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i svih drugih zemalja našeg i kontinenta preko bare jede tri puta više soli nego što bi doista trebao. U brojkama to znači 15 grama soli dnevno, naspram 5 grama koji bi nam bili itekako dovoljni za optimalne tjelesne funkcije. E sad, nepce je davno naviknuto na zasoljeno i čim se taj ”okus”, koji to  ustvari ni nije, smanji, mi se uplašimo jer eto tijelo, prije svega mozak mora obraditi novi okus, odnosno podražaj, a znamo da se mozak često boji novog i drugačijeg.

 

Sol je skrivena u umacima, ketchupima, limenkama gotove hrane, zamrznutim jelima pa čak i keksima te kolačima - doslovce je jedete, a da niste ni svjesni da je tu. Onda za ručkom ili večerom još malčice začinite jelo soljenkom i eto ti vraga. Dok se bubrezi i nepce bore u referendumu protiv i za, vi budite pametni u glavi i smanjite sol ciljano. Izbjegavajte suhomesnate proizvode ukoliko su osim soli obloženi nitritnom soli. Sami napravite ketchup, majonezu i slične umake ili birajte one kupovne koji imaju oznaku da sadrže manji udio soli (može biti označeno i kao natrij). Konzerviranu hranu, klasičnu ili vegetarijansku izbjegavajte jer je često ogroman izvor soli pa radije jednom tjedno sami skuhajte jelo pa ga u porcijama spremite u hladnjak ili zamrzivač.

 

Ako gledamo s najtrivijalnijeg aspekta današnje teme koju ćemo zajedno u nadolazećim mjesecima nastaviti, manje soli donosi manju retenciju vode u tijelu što također rezultira manjom kilažom, ali i višom razinom veselja kada jednom tjedno stanete na vagu. S druge strane ćete spriječiti ili smanjiti probleme kardiovaskularnog sustava tijela te time sami sebe poštedjeti muke odlazaka na medicinske pretrage, pijenja lijekova s brojnim nuspojavama, ali i olakšati srcu i plućima tijekom tjelovježbe. Čak biste mogli i biti dijelom onih koji pridonose boljitku države jer širenje zdravijeg života pa čak i kad je samo smanjenje soli u pitanju bi moglo državnom proračunu uštedjeti 30 milijuna eura godišnje. Ha! Možda niste ni znali, ali RH je razvila plan za redukciju unosa soli u hrani u menzama, vrtićima i školama nudila hrana prije svega s manje soli, a potom i šećera i masnoća. Ujedno bi se trebali pojaviti i proizvodi s oznakom ”Živjeti zdravo” koji bi sadržavali dopuštene razine nutritivnih elemenata. Plan traje od ove pa do 2019., što je proizašlo iz plana Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO) čiji plan traje do 2020.

 

Idealan scenarij smanjenja soli koji biste mogli pratiti bi značio uvođenje začina u jela kojima se hranite. Svježe ili suhe mirodije u obliku bosiljka, peršina, vlasca, origana, majčine dušice, lovora, kadulje, ružmarina, kima, kumina, mljevene (dimljene) slatke ili ljute paprike, luka, češnjaka, curryja, garam masale, kurkume, harisse, sumaka, burbon ili madagaskar vanilije, lavande, metvice, đumbira, stevije i brojnih drugih začina. Praktički svi supermarketi kod nas imaju bar neke od ovih začina, a za posjeta većim gradovima ili tijekom putovanja u inozemstvo svakako posjetite jos veće supermarkete ili specijalizirane trgovine sa začinima i kupite bar 30 grama nekih za probu. S druge strane, uvijek možete naručiti začine s ebaya i drugih web trgovina/tržnica. To je još jedna moja tajna, štapiće vanilije, madras curry i slično već godinama naručujem preko weba na svo oduševljenje mog simpatičnog poštara i susjeda koji komentiraju mirise iz paketića ili poštanskog pretinca.

 

Sa začinima krenite lagano, prilagođavajući nepce novim okusima. Meni je primjerice sladoled od banane i lavande apsolutni hit, a prije mi je lavanda bila doslovce nezamisliva u jelima. S druge strane, ubacite li dašak curryja, kurkume i mrvicu suhog đumbira u juhu ili temeljac dobit ćete okus jela daleko bolji i nijansama dublji od onog začinjenog gotovim mješavinama koje u sebi sadrže mononatrijev glutaminat i povrće upitnog porijekla te obrade.

Salt 91539

Solju samo istaknite glavne začine koje ste stavili u jelo. U stvari, sol koristite onako kao što biste koristili jaki začin poput ružmarina, papra ili čilija - stavite tek onoliko da komplementira jelo, a ne da ga preuzme.

 

O šećeru, masnoćama i bijelom brašnu ću više govoriti u skorijoj budućnosti jer sam vam već sada s tri teksta dao puno informacija koje ste, nadam se, usvojili. Uostalom, i sami znate, bar općenito, da bismo svi trebali jesti prirodnu, domaću i svježe pripremljenu hranu, a možete jesti i kruh i tjesteninu, lagane sireve, meso, tofu i sve što želite, ali zaboga, budite umjereni i pratite princip šaka/dlan iz prošlotjednog teksta - http://juricasavjetuje.blogspot.com/2015/01/smrsavite-jednom-zauvijek-drugi-dio.html 

 

Kao što vidite, nije poenta gubitka kilograma u dijetalnim režimima koji nam brane određene namirnice i jela. Poenta leži u smanjenju ili uklanjanju najštetnijih sastojaka ili malih navika koje čine bitnu razliku na kraju dana. To je danas sol.

Dapače, možete jesti divnu hranu ukoliko je ona količinski i sastavom izabalansirana. Zapitajte se što zapravo želite. Što god odgovor bio i osim ako se profesionalno bavite sportom, tada je rješenje formule jednostavno, budite umjereni i nemojte se nepotrebno mučiti. Da, fora je i pomodno drugima reći da ste sad vegani ili da ne jedete gluten, da ne jedete ugljikohidrate i slično, ali to sve doista nije potrebno. Nema svetog grala, nema listića koje su vijetnamske djevice ubrale usred rosom okupanih proplanaka u 4:47 ujutro… Zdravlje, super nutrijenti i antioksidansi su vam nadohvat ruke, a vi ih napokon trebate početi koristiti i tako tijelo dovesti u red da bi vas ono nagradilo zdravljem i ljepotom.

 

Što se rekreacije i sportskih aktivnosti tiče, vrijedi slično pravilo kao iz prethodnog paragrafa. Isprobajte nekoliko različitih aktivnosti dok ne pronađete onu koja vas prije svega zabavlja i čini sretnima. Jedino tako ćete pronaći novu strast i biti redoviti.

Možete vježbati svih sedam dana u tjednu, ali ako ne hranite zdravo, ne pijete dovoljno vode i ne spavate dovoljno, vaši rezultati će biti daleko ispod optimuma, a mogli biste se i ozlijediti zbog pretreniranosti. Ovdje je opet ključ u balansu…

 

Okej, počeli smo brojati kalorije, pravilno smo porcionirali obroke, a i sol smo smanjili, sada se još samo trebamo početi više kretati. Za početak izbjegavajte koristiti lift. Koristite stepenice, posebice kada se penjete, čak i ako živite ili radite na nekom od visokih katova. Nisam rekao da morate žuriti ili se brzo penjati; sada je cilj da se pokrenete i potrošite više kalorija nego inače. Za nagradu se možete ponekad spustiti liftom.

Slično napravite i sa javnim prijevozom ili vlastitim automobilom. Prošetajte bar dvije stanice autobusa ili tramvaja od vlastite stanice pa se tek tada ukrcajte. Svaki tjedan povećajte hodanje za jednu stanicu. Vozite li automobil, parkirajte ga na najnižem nivou garaže pa se opet stepenicama popenjite do posla, šoping centra ili kino dvorane. Sve to ulazi u aktivnost, potrošnju kalorija, zdravije tijelo i ljepši život.


Slijedi nastavak...


Prvi dio - http://juricasavjetuje.blogspot.com/2015/01/smrsavite-jednom-zauvijek-prvi-dio.html

Drugi dio - http://juricasavjetuje.blogspot.com/2015/01/smrsavite-jednom-zauvijek-drugi-dio.html

Popularni postovi